LKAB ifrågasätts

Det har minst sagt varit ett par omtumlande månader för LKAB, och fler är på väg.

Riksrevisionen meddelade för två veckor sedan att de kommer inleda en granskning av LKAB:s planer på att övergå till produktion av järnsvamp med hjälp av vätgas. Granskningen planeras att vara klar till våren 2025 och ska ge svar på om regeringen och LKAB har agerat affärsmässigt i planeringen av omställningen av LKAB. LKAB:s vd Jan Moström har i intervju med Dagens Industri ifrågasatt granskningen.

Förra veckan trädde investeraren Christel Gardell fram och gav inte enbart Riksrevisionen sitt stöd, utan kräver de att LKAB ska börsnoteras. Gardell menar att om LKAB börsnoterar en betydande andel av bolaget skulle det frigöra en stor summa pengar och minska skattebetalarnas risk.

Policyinstitutet fortsätter att följa debatten.