Regelförenkling i praktiken

Bildtext: Webbinarium: regelförenkling i praktiken
Datum / Tid


Online

Webbinariet sänds via Zoom.

Pris

Kostnadsfritt.

Sista anmälningsdag är den 14 maj kl 09.00. Kontakta info@policyinstitutet.se vid frågor.

Företagare i Sverige vittnar om en vardag som alltmer präglas av administration, dokumentation och komplexa regelverk. Det handlar inte längre om enstaka moment, utan om ett strukturellt problem som riskerar att hämma innovation, tillväxt och investeringar. Enligt Tillväxtverket uppgår företagens regelkostnader till motsvarande 6 procent av BNP, samtidigt pekar EU:s nya ”konkurrenskraftskompass” ut överreglering som ett av unionens största långsiktiga hot. Med detta i åtanke har det svenska Förenklingsrådet med uppdrag att minska regelbördan för företag.

Det är en stor och ytterst viktig utmaning att framgångsrikt kunna stärka svenska och europeiska företags konkurrenskraft. EU:s inre marknad måste bli mer effektiv. För att lyckas med målsättning behöver ekonomiska perspektiv prioriteras i arbetet med regelförenkling. Detta innebär krav på förutsättningar i form av både resurser och arbetsverktyg.

Under webbinariet kommer vi utgå från vår nya rapport Regelförenkling för företag, framtagen på uppdrag av Tillväxtverket. Rapporten tar ett helhetsgrepp på regelbördan som tillväxthinder och presenterar konkreta förslag på vad författarna ser som viktiga moment för hur ett systematiskt arbete med regelförenkling kan utgå.

Paneldeltagare

Lars Pettersson, forskningschef på Skandinaviska Policyinstitutet

Fredrik Hansen, Utredningssekreterare Implementeringsrådet, senior Economist PhD.

Henrik Brodin, Head of Energy på Södra


Om paneldeltagarna

Fredrik Hansen, fil dr i nationalekonomi från Lunds universitet. Har lång erfarenhet av högskolevärlden samt analysarbete inom myndigheter. Kopplat regelförenkling var Fredrik norska regelrådets första kanslichef (2016-2017) och är idag utredningssekreterare vid Implementeringsrådet. Fredrik har stort intresse av nationalekonomisk utvärderingsmetodik, särskilt kopplat till konsekvensanalyser.

Henrik Brodin är ansvarig för Södras energiomställning och potentiella investeringar i storskalig energiproduktion och koldioxidinfångning. Han har lång erfarenhet av att skala innovationer till kommersiellt både från operativ sida och från styrelse. Henrik sitter också i styrelsen för branschorganisationen Bioenergy Europe och är väl insatt i regelbördan från EU.